Met een TVreclame vestigde het Boerhaave-museum de aandacht op zich; Een expositie over plagen en pandemieën door de geschiedenis heen. Actueel en vanuit ondernemerschap ‘leuk’ bedacht vond ik; maw. ik was nieuwsgierig. Bij het binnentreden van dit mooigezeten Leids museum stuitte ik als eerste op ‘Het Anatomisch Theater’. Na even te wachten beklom ik één van de banken van dit kleine ‘circus’; De oplopende houten banken omcirkelden een tafel die op diezelfde plekstond waar eeuwen geleden feitelijk de fundamenten van onze mondiale anatomische kennis gelegd zijn. Pas later realiseerde ik me hoe bijzonder dit feit alleen al is; Ik zat gewoon op diezelfde plek ! Op de tafel lag nu een geheel middelgrijze kunststof replica van het menselijk lichaam in plaats van het overleden lichaam van een misdadiger, zoals destijds gebruikelijk was.
Op internet vond ik deze tekening hiervan:
( Wat een prachtige en vooral ook humoristisch tekening ! )
Met behulp van futuristische projectie-technieken leek de replica tijdens het verhaal dat door de speaker klonk geheel tot leven te komen en illustreerde zo de interessante geschiedenissen. Om de paar seconden veranderde de projectie en toonde zo ondermeer de talloze verschillende niveau’s in ons lichaam.
Vrij laat pas in de middag arriveerde ik in het museum; Het was mooi weer en ik was op de motor gegaan. Graag had ik deze openings-show wel een keer of twee, drie willen zien, dus wie weet ga ik speciaal hiervoor nog een keer. De omvang van de expositie bleek veel groter te zijn dan ik vermoedde en tal van kleine zalen toonde voorwerpen die alles te maken hadden met ontwikkelingen in bijvoorbeeld sterrenkunde en zee-navigatie. Behalve de min of meer bekende sextant zijn er meerdere meet-instrumenten bedacht waarmee je vrij nauwkeurig hetzelfde kon doen als GPS tegenwoordig. Veel originele instrumenten dus, uit verschillende periodes met informatie over de uitvinders en hoe het gebruikt werd. Maar vooral de ontwikkelingen in de Medische wetenschap krijgen veel aandacht, zoals de zacht-gevormde tang waarmee baby’s te wereld gebracht konden worden. Een overigens prachtig gemaakte animatie die vertoond werd in/op een soort vloeibaar scherm waarop de beelden bewogen.
Van het deel over de plagen zag ik denk ik niet alles omdat ik als gezegd laat arriveerde; Rond 17u ging het museum sluiten. Gefascineerd was ik door de indrukwekkende voorbeelden van was van bv. het uiterlijk van een man de cholera had en ook de foto’s van oa. tuberculose en lepra. Ontwikkelingen in de Wetenschap hebben mij altijd geboeid en ik heb genoten van deze expo. ‘Eenvoud is het kenmerk van het ware’ is het citaat van Boerhaave dat ik nog wel eens gebruik om orde te brengen in mijn eigen verwarrende gedachten.
Vakantie in eigen land ? Bezoek dit museum